Is kinderhypnose anders dan gewone hypnose?

Hypnose kan een uitstekende therapeutische techniek zijn, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Kinderhypnose verschilt echter op enkele punten van hypnose voor volwassenen. Dat hoeft geen verrassing te zijn, want de hersenen van kinderen zijn nu eenmaal heel anders dan die van volwassenen. Ze denken anders en reageren ook op emotioneel vlak vaak heel anders dan volwassenen.

Kinderen gaan anders in hypnose

Dat is ook de reden dat kinderen heel specifieke problemen kunnen hebben die in verband gebracht kunnen worden met de ontwikkeling van lichaam en geest.Dergelijke problemen zullen ze soms – maar zeker niet altijd – kunnen delen met volwassenen.. Denk daarbij aan stress, onzekerheid en prestatiedruk (bijvoorbeeld op school). Het is om die reden dat de basisprincipes van hypnose gewoon toepasbaar blijven op kinderen.
Hypnose voor kinderen kan bijzonder effectief zijn, aangezien kinderen vaak een erg grote verbeeldingskracht hebben. Op die manier kan je als hypnotherapeut het kind veel makkelijker onder hypnose brengen en kan de therapie op een eenvoudige en effectieve manier doorgaan. Het onderbewustzijn is makkelijker toegankelijk bij kinderen omdat hun hersenen nog in ontwikkeling zijn.
Het resultaat hiervan is dat je als hypnotherapeut erg snel resultaten kunt bereiken met hypnose bij kinderen. Ook zijn er enkele hypnose-technieken waar kinderen bijzonder veel van houden (bijvoorbeeld rollenspelen, verhalen en poppen) maar die waarschijnlijk wat moeilijker toegankelijk zijn voor volwassenen die veel verbeeldingskracht hebben.

Wat is het grote verschil tussen kinderhypnose en hypnose bij volwassenen?

Het grote verschil tussen kinderhypnose en hypnose van volwassenen zit in de ontwikkeling van de geest van kinderen ten opzichte van die van volwassenen. Kinderen zijn het gewend om elke dag onbevangen nieuwe dingen te leren, terwijl volwassenen door de jaren heen vaak heel wat vooroordelen hebben opgebouwd.
Iemand hypnotiseren die er rotsvast van overtuigd is dat hypnose onzin is, is niet zo eenvoudig. Volwassenen zijn ook niet altijd in staat om hun onderbewustzijn open te stellen. Kinderen staan veel meer open voor nieuwe dingen en zullen sneller meegaan in de procedure die de hypnotherapeut volgt.
Er zijn verschillende problemen die specifiek zijn voor kinderen en waarbij kinderhypnose dus zeker een oplossing kan bieden. Denk bijvoorbeeld aan gewoontes zoals duimzuigen en bedplassen die kinderen kunnen afleren door enkele hypnose-sessies. Ook angsten die zich vaker (maar niet uitsluitend) bij kinderen voordoen, zoals bang zijn in het donker, kunnen door middel van kinderhypnose worden weggenomen.
Ook op school kunnen kinderen bepaalde problemen ondervinden. Vaak is de stress die huiswerk, toetsen, leerkrachten en medeleerlingen veroorzaken groter dan een ouder zich kan voorstellen. Hypnotherapie om van school-gerelateerde stress af te komen is een uitstekende methode, want dankzij de hypnose kunnen kinderen nieuwe manieren aanleren om met stress en psychologische druk om te gaan. Dit zijn vaardigheden die het kind waarschijnlijk nooit meer zal afleren en voor de rest van zijn of haar leven zal blijven gebruiken.
De conclusie is dat kinderen uitstekende kandidaten zijn voor hypnose. Hypnose bij kinderen werkt zelfs beter dan bij volwassenen door hun rijke verbeeldingskracht en hun open houding. De technieken die een hypnotherapeut zal gebruiken bij kinderhypnose zijn speciaal gericht op kinderen, maar berusten nog steeds op dezelfde basisprincipes van hypnose: blijvende positieve verandering door het onderbewustzijn.

Niet overtuigd? Doe dit maar eens bij je kind

Vraag maar eens aan je kind wanneer hij of zij zich boos, verdrietig of naar voelt, welke kleur dat gevoel heeft. Dit lijkt misschien een vreemde vraag, maar voor kleine kinderen is het normaal. Ze zeggen bijvoorbeeld rood. Dan kun je zeggen: ‘Maak hem eens in je lievelingskleur?’ En wanneer je kind dat doet zal het gevoel veranderen. Zo snel, omdat kinderen meegaan in de suggestie. Dit is kinderhypnose in de meest pure vorm.